Survival – Overleven op de Noordpool

Globecruiser heeft een aantal tips over hoe te overleven op de Noordpool uit de ‘US Air Force Arctic Survival Manual’ voor je op een rijtje gezet:

Als eerste is het belangrijk om te weten dat in de zomermaanden, juli en augustus de dagen lang en zonnig zijn en dat rond 21 Juni de zon helemaal niet onder gaat, waardoor het ijs op sommige plaatsen kan smelten en de temperatuur kan oplopen tot zo’n 10 graden boven nul. Het grootste gedeelte van de poolcirkel, zo’n 80% is dan sneeuwvrij. Maar smeltende sneeuw en ijs tijdens deze periode maken het zeer gevaarlijk.

arctic

Bescherm je ogen tegen de schittering van de zon in de sneeuw door een zonnebril (sneeuwbril) te dragen. Of smeer je wangen in met iets zwarts ( houtskool of vuile olie ).

Draag meerdere lagen losse kleding om de circulatie en de verdamping van zweet mogelijk te maken, anders zal dit tegen het lichaam bevriezen.

De buitenste lagen van de kleding moeten winddicht zijn.

Houd alles droog. Sla de vorst regelmatig uit je kleding en slaapzak. Slaap nooit direct op sneeuw of ijs, maar op een goed bedekte grond.

Houd je warm. Bouw een vuur en bescherm jezelf tegen wind en sneeuw.

Zorg voor een schuilplaats. Een tent, of bouw een iglo van gesneden blokken droog sneeuw. Maak een overkoepelende constructie en graaf een tunnel als entree. Hierdoor blijft de warme lucht gevangen en wordt de koude lucht weggesluisd.

Eet goed! Je hebt vetten nodig. Die produceren warmte. Jaag op kleine dieren zoals konijnen, eenden en vissen of grote dieren zoals de kariboe en zeehond. IJsberen bieden ook goed vlees, maar vermijd de lever, die is giftig . Alle grassen en bloeiende planten zijn eetbaar.

Drink! Je kan zonder gevaar ijs en sneeuw gebruiken als waterbron, maar niet het zeewater!

Mocht je omringd zijn door zee drink dan alleen het ijs van tenminste een jaar oud, te herkennen door de blauwachtige kleur en afgeronde hoeken, het zout is dan verdwenen en het water veilig om te drinken.