Outdoor – Wingsuit springen en Paragliding

Van alle extreme-sports komt wingsuits pringen toch wel het dichtst bij de ultieme vrijheidservaring: vliegen als een vogel in de lucht.

Wingsuit springen is eigenlijk parachutespringen maar de nadruk ligt op de vrije val voordat je parachute opengaat, en door het dragen van een Wingsuit vlieg je eigenlijk meer dan dat je valt.

paraglider

Het is niet zonder gevaar en het is een erg controversiële sport.

Matt Higgins heeft er een boek over geschreven “Bird Dream: Adventures at the Extremes of Human Flight ”

Volgens de Chicago Tribune gaat het in het boek over meer dan alleen het beschrijven van adrenaline pompende stunts van de springers, maar is het ook een subtiele studie van de psychologie van de atleten die een sport beoefenen waar de dood constant om de hoek komt kijken.

Deze constante aanwezigheid van levensgevaar, ‘avontuur’ voor sommigen, maar vooral de ervaring van het vrij zijn als een vogel in de lucht is wat deze extreme outdoorsport zo aantrekkelijk maakt.

Een iets minder extreme versie van deze sport is het paragliden. Hier duik je met behulp van een parachute die je kan besturen en waarmee je dus zelf bepaald hoe je je door de lucht manoeuvreert tijdens je glijdende val.

De schoonheid van paragliden wordt door blogger ropreis hier heel mooi omschreven:

“…Geen lawaai, wapperende haren in de wind, vliegend over kleine dorpjes waar de kinderen rennen en spelen. Laverend tussen de arenden en gieren die niet tussen de touwen moeten komen cirkelden we in een half uur naar beneden om te landen vlak naast het meer. Wat een geweldige ervaring…”

De uitrusting weegt niets en je kan het altijd en overal in een rugzakje bij je dragen.

Je kunt overal ter wereld paragliden, maar natuurlijk het best in berggebieden zoals de Alpen, de Pyreneeën of Nepal. Maar zelfs in het vlakke Nederland kan je je, afhankelijk van de aan- of afwezigheid van thermiek (stijgende lucht), vanaf enkele minuten tot een half uur als een vogel in de lucht bewegen. Paragliding Holland en Maurik Paragliding bieden de mogelijkheid om met een ervaren en bevoegde instructeur een tandemvlucht te maken.