Spooksteden uitgelicht – Deel 2

Er zijn maar weinig fenomenen die minder tot de verbeelding spreken dan spooksteden. De naargeestige schoonheid van plots door haar inwoners verlaten steden waar de tijd voorgoed lijkt stilgezet, overgeleverd aan de grillen van Moeder Natuur, heeft veel schrijvers en filmmakers geinspireerd.

We denken bij spooksteden snel aan de verlaten pioniersnederzettingen in het Wilde Westen van Amerika, maar spooksteden zijn over de hele wereld te vinden. Elk met hun eigen verhaal.

Globecruiser licht er een aantal voor u uit.

ghost2

Kolmanskop, Namibië

Dit voormalige mijndorp was eens een levendige en florerende gemeenschap.

Gebouwd door Duitse diamantpioniers in een geheel Duitse stijl, voorzien van een ziekenhuis, een balzaal, een electriciteitsfabriek, casino, ijsfabriek en het eerste Roentgenstation van het Zuidelijk Halfrond. Er was zelfs een spoorlijn naar de Duitse stad Lüderitz. Maar met het uitgeput raken van het diamantveld werd de stad verlaten in 1954 en ze wordt sindsdien langzaam maar zeker opgeslokt door de bloedhete woestijn. Kolmanskop is erg populair bij fotografen vanwege de filmische schoonheid van de langzaam in het zand wegzakkende stad.

Varosha, Cyprus

Met autos uit de jaren zeventig in de garages, designerkleding hangend aan de rekken in de boetieks en ontbijttafels nog steeds gedekt in luxueuze toeristenhotels, lijkt het alsof er een film is stopgezet ergens in de jaren zeventig in Varosha, Cyprus. En dat is eigenlijk precies wat er gebeurd is. Op 20 Juli 1974, midden in het toeristenseizoen, deed het Turkse leger een inval in deze glorieuze badplaats, vooral bezocht door miljonairs en beroemdheden zoals Elizabeth Taylor en Richard Burton, en dreef alle inwoners en gasten uit de stad. Sommige kwamen later terug – de stad telt nu zo’n 40.000 inwoners – maar het toeristische hart van deze stad is voor burgers afgesloten en wordt nog slechts bezocht door zeemeeuwen en de tand des tijds. Het is nu een modelstad voor schrijvers en geleerden die onderzoek doen naar hoe verlaten steden zich ontwikkelen door de jaren heen.