Foto’s – Tirana, stad van kleuren

Misschien dat Albanië voor diegenen die zijn opgegroeid tijdens de koude oorlog en aan de westkant van het ijzeren gordijn, associaties oproept met armoede, grijze, vervallen huizenblokken, donkere luchten en eindeloze koude winters. Zij hebben zich misschien niet gerealiseerd dat Albanië geografisch gezien net zo Mediterraans is als Griekenland en Italië, en een bezoek aan het land zal hen dan ook aangenaam verrassen.

colors

Albanië is namelijk een land van lange, hete zomers. Van gouden stranden, turquoise zeeën en adembenemende bergen, sommige met witte toppen. Het land heeft haar eigen Alpen en Rivièra.

Nog verrassender is dat de hoofdstad van Albanië, Tirana, misschien wel de meest kleurrijke stad ter wereld is. Letterlijk.

Toen Edi Rama werd verkozen tot burgemeester van Tirana in 2000 voldeed het straatbeeld van de stad voor een groot deel aan de hierboven beschreven clichés. Het was immers een voormalige oostblokstad en de schaduw van het ijzeren gordijn had ook hier het straatbeeld van kleur onttrokken. Maar Edi Rama was een beeldend kunstenaar, een schilder, en hij was van plan nieuw leven en hoop in de stad te blazen. Hiervoor had hij een geniaal, uniek en simpel plan ontwikkeld: verf de stad in duizenden kleuren.

Hij sloeg de hevige kritiek die hij kreeg van andere landen in de Europese Unie in de wind en toverde de stad om in het grootste ‘street-art’ museum ter wereld. Er is geen beter ‘blank canvas’ dan een stad met grijze oostblokgebouwen moet hij gedacht hebben en hij liet dan ook geen gebouw ongekleurd.

“De stemming veranderde. Criminalitieit ging achteruit, er werd minder afval op straat gegooid, er werd belasting betaald.” aldus Edi Rama, “Mensen kregen een gevoel terug dat ze vergeten waren…schoonheid gaf hen een gevoel van bescherming.”

Edi Rama is nu Minister President van Albanië, en Tirana misschien wel Europa’s meest kleurrijke stad.

Bekijk de prachtige foto’s hieronder.